Ben Rensen voor zijn voormalige zaak aan de Grotestraat in Nijverdal. Hij woont er nog wel boven. Tot 1 juli, want dan verhuizen hij en zijn vrouw naar Deventer.

Ben Rensen voor zijn voormalige zaak aan de Grotestraat in Nijverdal. Hij woonde er boven. Tot 1 juli 2020, want toen verhuisden zijn vrouw en hij naar Deventer. © Lenneke Lingmont

Ben Rensen

Gooi er een kwartje in en Ben Rensen begint te vertellen. Over het in verval geraakte gebouw bij zijn ouderlijk huis in Haarle dat hij omtovert van oud krot tot moderne schuur, over het fietsen met of beter gezegd tégen twintigers die het afleggen tegen hem en zijn al net zo getrainde kornuiten en over z’n kleindochter en oogappel Lola.   

Verzekeringsman en makelaar

Maar de meeste Nijverdallers kennen Rensen toch vooral als verzekeringsman en makelaar in onroerend goed. Rensen Makelaars was van zijn 24ste tot zijn 70ste letterlijk zijn leven. „Ik werkte van ’s ochtends vroeg tot tien uur ’s avonds. En vaak ook nog in de weekeinden. Op maandag- en donderdagmiddag fietste ik altijd met vrienden van FTC CC’75 uit Nijverdal, maar eenmaal terug ging ik weer aan het werk.” 

Het afgelopen jaar was het, door ziekte bij collega’s en toenemende regeldruk, vaker middernacht of één uur dat hij stopte met werken. „Toen zeiden mensen in mijn omgeving: ‘Stop er toch mee.’ Ik ging er echter vanuit dat ik hier tot mijn dood zou werken en vervolgens uit dit pand zou worden weggedragen.” 

Onverwachte ommezwaai

Zover komt het niet. In december vorig jaar kwam Rensen in contact met Jan Veldsink uit Nuenen, die in 2016 al een meerderheidsbelang nam in de Velten Groep in Rijssen. De twee praatten een avond met elkaar, het klikte en tijdens het gesprek begon Rensen te denken: misschien heb ik nu iemand gevonden aan wie ik mijn zaak toevertrouw

Toen ging het rap. „Jan had één voorwaarde: hij wilde het pand en assurantiegedeelte al per 1 januari kopen”, zegt Rensen. „Ik heb gauw mijn gezin bij elkaar geroepen en mijn drie kinderen gevraagd of één van hen niet toch de zaak wilde overnemen. Ze zeiden: ‘Verkoop het, en ga leuke dingen doen met mam’.” 

Op 1 april, de dag van zijn 70ste verjaardag, nam oud-medewerkster Anita Leestemaker (53) uit Hellendoorn de makelaardij over. Rensen en zijn vrouw Marjo hebben nu tijd om te genieten van hun chalet aan het Veluwemeer. En op 1 juli verhuist het paar naar Deventer, waar een dochter met haar partner en de kleine Lola wonen. „Dat ik straks ook nog uit Nijverdal verhuis, valt me zwaar. Ik ben mijn familie, trouwe klanten en medewerkers erg dankbaar voor hun steun. En wens Anita en Jan veel succes.” 

Scoren via internet

‘What the hell means autoverze­ke­ring?!’. Toen ik dat had uitgelegd, was het zo geregeld. Stond ik bij zoekresultaten van Yahoo bovenaan!

Ben Rensen

Leestemaker wil bij het aanprijzen van onroerend goed onder meer de kracht van Instagram benutten. Niet een socialenetwerksite waar Rensen op actief is. Maar onderschat zijn kennis van het internet niet. 

„Voordat veel mensen in Nederland wisten wat internet was, maakte ik al verbinding met het web. Ik bedacht een bestaand premievergelijkingsprogramma om te bouwen tot een onlinevariant. Toen ik dat voor elkaar had, belde ik naar zoekmachine Yahoo. Google bestond nog niet. Ik wilde dat mensen die zochten op ‘autoverzekering’ bij mijn site uit zouden komen. De vrouw aan de andere kant van de lijn vroeg in het Engels: ‘What the hell means autoverzekering?!’. Toen ik dat had uitgelegd, was het zo geregeld. Stond ik bij zoekresultaten van Yahoo bovenaan! In die tijd sloot ik tien tot twintig autoverzekeringen op een dag af, door het hele land. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Maar ach, dat kan ik over zoveel dingen.”

Hij heeft er nu alle tijd voor. „Om eerlijk te zijn, ben ik al aan één boek begonnen.” 

Ben Rensen.
Ben Rensen. © Lenneke Lingmont