Bron: Artwin Kreekel,

Gevangenentransport over de Kapelweg, op weg van Kamp Amersfoort naar het station, op weg naar Kamp Vught. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Kamp Amersfoort veel meer gevangenen telde dan tot nu toe werd aangenomen.
Gevangenentransport over de Kapelweg, op weg van Kamp Amersfoort naar het station, op weg naar Kamp Vught. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Kamp Amersfoort veel meer gevangenen telde dan tot nu toe werd aangenomen. © Archief Eemland

Kamp Amersfoort: geen 35.000 gevangenen, maar veel meer

In Kamp Amersfoort hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog geen 35.000 mensen gevangen gezeten, maar zeker 45.000. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Kamp Amersfoort was tussen 1941 en 1945 het grootste concentratiekamp van Nederland. Het werd gebruikt als doorvoer- en strafplek voor onder meer Joden, Sovjet-krijgsgevangen en verzetsstrijders. Op basis van schattingen en eerdere onderzoeken werd altijd aangenomen dat de Duitse bezetters zo’n 35.000 van hen in de bossen aan de Loes van Overeemlaan gevangengenomen hebben.

Tot nu, dus. Onderzoek, dat zo’n twintig medewerkers zeker vijf jaar gekost heeft, heeft van 31.000 personen de identiteit opgeleverd. Van nog eens 7000 gevangenen zijn de registratienummers boven water gekomen, maar nog geen namen. En van nóg eens 7000 gevangenen is vastgesteld dat ze als slachtoffer van razzia’s in onder meer Hilversum en Baarn naar Amersfoort zijn gebracht. Het nieuwe totaal komt hiermee uit op 45.000, ruim 10.000 meer dan gedacht.

Enorme klus

De zoektocht naar de namen en aantallen voerde het onderzoeksteam langs meterslange archieven van andere concentratiekampen, veelal in het buitenland. ,,Het is een enorme klus geweest”, aldus Floris van Dijk, woordvoerder en hoofdonderzoeker van Kamp Amersfoort. Het onderzoek werd door verschillende zaken bemoeilijkt. ,,De slachtoffers van de razzia’s zijn bijvoorbeeld alleen per groep geregistreerd, niet per persoon. En de Duitsers hebben na de bevrijding een groot deel van de administratie verbrand.”

Het grootscheeps speuren naar de namen van de slachtoffers was een langgekoesterde wens van medewerkers van Kamp Amersfoort. ,,De laatste jaren kregen we tijdens de diverse herdenkingen die we hier houden steeds vaker de vraag: weet u of mijn vader of broer hier gezeten heeft? Als je die mensen het antwoord kan geven, dan is dat zo ongelofelijk waardevol. Voor hen, maar ook voor ons als herinneringscentrum: iedere gevonden naam brengt ons verder bij het in beeld brengen wat hier allemaal gebeurd is.”

De laatste jaren kregen we tijdens de diverse herdenkin­gen die we hier houden steeds vaker de vraag: weet u of mijn vader of broer hier gezeten heeft? Als je die mensen antwoord kan geven op hun vragen, dan is dat zo ongelofe­lijk waardevol

Floris van Dijk, Kamp Amersfoort

Gruwelijk

Kamp Amersfoort geldt als een van de gruwelijkste strafkampen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Kamp Amersfoort geldt als een van de gruwelijkste strafkampen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. © Archief Eemland

Kamp Amersfoort gold in de oorlog namelijk niet alleen als het grootste (en eerste en langs operationele) strafkamp, maar ook als een van de meest gruwelijke. Gevangenen werden geschopt, geslagen en gefusilleerd. Voedsel was schaars. De kampleiding was uitermate wreed, waarbij het gedrag van plaatsvervangend kampcommandant Joseph Kotalla de kroon spande. In de jaren dat het kamp in gebruik was, werden uiteindelijk 20.000 gevangenen vanuit Amersfoort naar nazivernietigingskampen gebracht. Ruim de helft daarvan keerde nooit terug. 

Het onderzoek heeft volgens Van Dijk ook hierover veel informatie opgeleverd. ,,Wie er wanneer ziek werd bijvoorbeeld, en waar personen aan overleden zijn. Dat is waardevolle informatie voor nabestaanden.” Zij kunnen al enkele jaren via de website van het herinneringscentrum achterhalen welke informatie er over hun familieleden beschikbaar is. ,,Wat we nu hebben ontdekt, wordt allemaal toegevoegd aan die database.”

Herinneringscentrum

Voor de ontdekkingen komt ook ruimte in het nieuwe herinneringscentrum, waar op dit moment druk aan gebouwd wordt. ,,Het nieuwe centrum biedt 900 vierkante meter ruimte voor wisselexposities. Enkele ontdekkingen lenen zich prima voor zo’n podium.” De uitbreiding van het Kamp, waar 5,5 miljoen euro voor opzij is gezet, moet dit voorjaar gereed zijn en daarmee ook klaar zijn voor de grote herdenkingen van 75 jaar bevrijding.

Met het nieuwe totaalaantal is de zoektocht van het onderzoeksteam allerminst ten einde. ,,Er zijn nog genoeg gevangenen van wie we nog maar weinig weten”, aldus Van Dijk. ,,We gaan dus verder met het doorzoeken van de Europese archieven.” Het zou maar zo kunnen dat uit dat onderzoek blijkt dat Kamp Amersfoort nóg meer slachtoffers gemaakt heeft. ,,Dat sluit ik zeker niet uit; wat dat betreft is er nog veel werk te verzetten.”

De wachttoren van Kamp Amersfoort.